Швајцарските власти со пофални зборови за дијаспората од Република Северна Македонија

Во Берн, министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, се сретна со Заменик директорот за иселеништво и миграција, г. Михаел Хекендорн. На средбата присуствуваа и г. Кристијан Винтер, министер, регионален координатор за југоисточна Европа и г. Андреас Гериц, заменик директор за Западен балкан во Швајцарската агенција за развој и соработка.

Macedonian

Се формира комисија за заедничко управување помеѓу Северна Македонија и Албанија со природното и културното наследство во Охридскиот Регион

Mинистерот Едмонд Адеми вчера во својство на претседател на Националната Комисија за УНЕСКО, оствари работни средби со министерката за култура, Елва Маргарити и министерот за животна средина, Бленди Клоси во Тирана, Република Албанија.

Macedonian

Едмонд Адеми: Делата на Спасе мост помеѓу Албанија и Северна Македонија

“Стерjо Спасе е пример за сите нас кои живееме на Балканот. Фигурата на Спасе треба да биде пример за сите нас, за тоа дека соработката на културите е неопходна, секогаш тргнувајќи од гледиштето на човечноста, интелектуализмот и уметноста”- рече министерот без ресор задолжен за Дијаспората Едмонд Адеми говорејќи за големиот писател Стерјо Спасе во Корча, Албанија, каде се одбележа 105 години од раѓањето на познатиот писател со македонско потекло.

Macedonian

Pages