Активна дипломатија ги унапредува правата на малцинствата

Се унапредуваат правата на Хрватите во Република Северна Македонија и правата на Македонците во Република Хрватска. Сето ова како резултат на честите меѓувладини состаноци. Ова е заклучокот од средбата на 4-та заедничка Меѓувладина Мешовита Комисија за спроведување на Договорот за заштита на македонското малцинство во Хрватска и хрватското малцинство во Северна Македонија, што се оддржа денеска во Загреб, Хрватска.

Macedonian

Адеми: Научно-Истражувачки центар за дијаспора и миграции во рамки на УКИМ

Денеска министерот без ресор во Владата на Република Северна Македонија, задолжен за дијаспора Едмонд Адеми потпиша меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, претставен од Ректорот, проф. д-р Никола Јанкуловски.

Macedonian

Министерот Едмонд Адеми потпиша Меморандум за разбирање со Меѓународна организација за миграции (ИОМ)

Дваесет години работа на Меѓународната организација за миграции (ИОМ) во  Република Северна Македонија, денеска се одбележеа во просториите на Министерството за надворешни работи, во присуство на владини претставници, дипломатскиот кор и други невладини организиации

Macedonian

ОБРАЌАЊЕ НА МИНИСТЕРОТ ЕДМОНД АДЕМИ, ПРЕД КОМИСИЈАТА ЗА НАДВОРЕШНИ РАБОТИ НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ПАРЛАМЕНТ

Министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, денес на последниот ден од работната посета во Италија и Ватикан,  оствари билатерални средби во Италијанскиот парламент и во Министерството за Ндворешни Работи.

Во Италијанскиот парламент министерот Адеми оствари средба со Претседателката на комисијата за надворешни работи, Марта Гранде, додека во Италијанското МНР  директорот  на Генералниот директорат за италијански граѓани во странство и политиките за миграција, Луиџи Мариа Вињнали.

 

Macedonian

Pages