Министерот г. Џемаил Чупи се сретна со Министерот за Надворешни Работи на Република Северна Македонија, г. Бујар Османи

На официјална средба, Министерот задолжен за дијаспора Д-р. Џемаил Чупи, беше примен од Министерот за Надворешни Работи на Република Северна Македонија, г. Бујар Османи.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети Културно информативниот центар во Њујорк (Менхетен)

Во последните денови од престојот во САД на Министерот задолжен за дијаспора Др. Џемаил Чупи, имајќи ја предвид улогата на културата во афирмацијата на Република Северна Македонија во странство, го посети Културно-информативниот центар во Њујорк, чија улога е да ја унапредува соработката во областа на културата на дијаспората што живее во САД.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети струшкиот центар за култура во Њу Џерси

Албанско-американскиот културен центар во Њу Џерси е една од најголемите албански организации во областа Њујорк - Њу Џерси, бидејќи покрај функционирањето на училиштето, комплетно со сите училишни и предучилишни структури, има и библиотека со над 100 илјади разни книги.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи го посети центарот на дебарската заедницата во Њу Џерси

Се проценува дека дебарската заедницата е десетици илјади во САД а за тоа сведочат големиот број на културни и верски центри во американската дијаспора, затоа тука го потенцираме Центарот на заедницата Дибра, организација која се наоѓа во Њу Џерси но има поширок опсег која работи како џамија за верски, хуманитарни, културни и образовни цели. 

Macedonian

Pages