Потврдено пријателството помеѓу Република Македонија и Република Малта

13 февруари 2018

За време на посетата на министерот Едмонд Адеми на Република Малта, покрај другите средби на високо ниво, денес на 13 февруари 2018 година, оствари срдба и со министерот за надворешни работи и промоција на трговијата на Република Малта, Кармело Абела.

 

Министерот Адеми ја пренесе благодарноста до својот соговорник за воспоставување на дипломатските односи меѓу двете земји, во декември 2016 година, под уставното име на земјата.

Macedonian

Период на интензивирање на билатералните односи помеѓу двете пријателски земји, Република Македонија и Република Малта

12 февруари 2018

Денеска, на 12 февруари 2018-та година, министерот Едмонд Адеми оствари средба со министерот за образование и вработување на Република Малта, Еварист Бартоло, на којашто беа отворени повеќе прашање за развивање на билатералната соработка во сферата на образованието и рамковно регулирање на правата на македонските граѓани кои привремено претстојуваат и работат во Р. Малта.

За време на разговорите со малтешкиот соговорник, се покренаа повеќе прашања од заемен интерес, и тоа:

Macedonian

Средба на министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми со амбасадорот од Република Франција во Република Македонија

5 октомври 2017

Министерот во Владата на Република Македонија Едмонд Адеми задолжен за дијаспората, денеска оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија г-н Кристиан Тимони.  

Министерот Адеми истакна дека она што најмногу е битно се младите луѓе, и дека новата генерација на младите од дијаспора со своите професии и знаења во земјите каде што живеат, е важно да ги вклучиме во различни иницијативи овде во Република Македонија.

 

Macedonian

Tрилатералната средба на Министрите за дијаспора во Охрид

24 јануари 2018

Министрите за дијаспората на Македонија, Албанија и Косово, г. Едмонд Адеми, г. Пандели Мајко и г. Дардан Гаши одржаа трилатерална средба во Охрид. Заедно оценија дека соработката во полето на дијаспората е корисна и важна за продлабочување на соработката меѓу трите земји во регионот.

Состанокот во Охрид се смета како важен почеток за промовирање на заеднички активности во зајакнувањето на врските меѓу земјите во рамките на процесот на евроатланска интеграција. Министрите ја поздравија последната одлука на Парламентот на Република Македонија за изгласување на Законот за јазиците како придонес за заедничка регионална соработка.

Macedonian

Pages