Министерот Едмонд Адеми на средба со здруженијата на македонците во Албанија.

Амбасадорот на Република Македонија, Данчо Марковски, заедно со македонски организации во Албанија, во просториите на Амбасадата на РСМ во Тирана го пречека министерот задолжен за дијаспората, Едмонд Адеми.

Присутните  го поздравија и му честитаа на министерот Адеми за честите средби со дијаспората и подготвеноста за поддршка на македонците кој жибееат надвор од границите на РМВ.

 

Здруженијата на македонците во Албанија, исто така укажа и на  проблемите со кои се соочуваат и побара од  министерот Адеми и соработката со релевантните  институции на Република Албанија да го поттикнат интересот и да инвестираат во општините  каде македонците се мнозинството

Министерот Адеми, истакна дека посебно ќе се посвети на нивните барање и во едно , ги потсети присутните декаа битно е фактот дека веќе е воспоставена стартешка соработката меѓу државата и дијаспората  и со тоа реализацијата на активностите и другите работите ќе бидат полесни.

 

Амбасадорот Марковски им посочи на македонските здружениа кои работат во Албанија да бидат конкретни во своите проекти, да се приклучат, укажувајќи им дека амбасадата е отворена за идна соработка и поддршка.

 

Macedonian
АКТУЕЛНОСТИ: