Министерот Чупи, во Венеција учествуваше на бизнис форумот на италијанско-македонската стопанска комора API NORDEST

Во рамки на работната посета на Италија, заедно со претставници на стопански комори од Северна Македонија, заедно со градоначалници од неколку општини, министерот Чупи учествувуваше на бизнис форум во Венеција.

Домаќин на настанот беше бизнис форумот италијанско-македонската стопанска комора АПИ НОРДЕСТ, која сe промовира пред италијанската бизнис заедница и претставници на локалната самоуправа во Италијанската Република како прва ваква асоцијација.

Претседател на стопанската комора АПИ НОРДЕСТ е Мунир Шемши, бизнисмен од Италија, со потекло од нашата земја, поточно од Центар Жупа, кој ја предводи асоцијацијата на претприемачи и професионалци од двете земји со цел интензивирање на взаемната економска и трговска соработка и развој.

Две клучни зборови на министерот Чупи на овој економски форум беа следните: 
Да се ​​интегрираме но не и да се асимилираме; 
Да размислуваме глобално, но да дејствуваме локално.

Macedonian