Новости

Едмонд Адеми: Делата на Спасе мост помеѓу Албанија и Северна Македонија

“Стерjо Спасе е пример за сите нас кои живееме на Балканот. Фигурата на Спасе треба да биде пример за сите нас, за тоа дека соработката на културите е неопходна, секогаш тргнувајќи од гледиштето на човечноста, интелектуализмот и уметноста”- рече министерот без ресор задолжен за Дијаспората Едмонд Адеми говорејќи за големиот писател Стерјо Спасе во Корча, Албанија, каде се одбележа 105 години од раѓањето на познатиот писател со македонско потекло.

Macedonian

Активна дипломатија ги унапредува правата на малцинствата

Се унапредуваат правата на Хрватите во Република Северна Македонија и правата на Македонците во Република Хрватска. Сето ова како резултат на честите меѓувладини состаноци. Ова е заклучокот од средбата на 4-та заедничка Меѓувладина Мешовита Комисија за спроведување на Договорот за заштита на македонското малцинство во Хрватска и хрватското малцинство во Северна Македонија, што се оддржа денеска во Загреб, Хрватска.

Macedonian

Адеми: Научно-Истражувачки центар за дијаспора и миграции во рамки на УКИМ

Денеска министерот без ресор во Владата на Република Северна Македонија, задолжен за дијаспора Едмонд Адеми потпиша меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, претставен од Ректорот, проф. д-р Никола Јанкуловски.

Macedonian

Министерот Едмонд Адеми потпиша Меморандум за разбирање со Меѓународна организација за миграции (ИОМ)

Дваесет години работа на Меѓународната организација за миграции (ИОМ) во  Република Северна Македонија, денеска се одбележеа во просториите на Министерството за надворешни работи, во присуство на владини претставници, дипломатскиот кор и други невладини организиации

Macedonian

Pages