На Кабинетот на Министерот задолжен за дијаспора, д-р Џемаил Чупи, му се придружи министер советник од Министеревото за надворешни работи, г. Сејди Демири

Во рамките на целосното екипирање на Кабинетот на Министерот задолжен за дијаспора, д-р Џемаил Чупи, од 01.04.2022 година кон нашиот тим се придружи министерот советник од Министерството за надворешни работи, г. Сејди Демири кој ќе биде ангажиран во областа на дипломатијата и конзуларните услуги за дијаспората.

Г. Демири e кариерен дипломат со наслов “министер - советник” во Министерството за надворешни работи. Во текот на кариерата бил неколку пати во дипломатска служба во неколку дипломатско-конзуларни претставништва.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи во официјална посета ја прими Неговата Екселенција, Амбасадорот на Република Бугарија г. Ангел Ангелов

Во насока на продлабочување на билатералната соработка меѓу Република Северна Македонија и Република Бугарија, денеска во просториите на Владата на Република Северна Македонија, во рамките на заедничката пријателска средба помеѓу Министерот задолжен за дијаспора д-р Џемаил Чупи и Амбасадорот на Република Бугарија, неговата екселенција, г-дин Ангел Ангелов, се разговараше на теми кои што првенствено се однесуваа на дијаспорите на двете држави, нивната улога и влијание во матичните држави, но исто така и воопштено за сите области кои се битни во билатерални односи.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи во официјална посета ја прими Неговата Екселенција, Амбасадорот на Кралството Шпанија г. Хозе Луис Лозано Гарсија

Денеска во официјална посета министерот Д-р Џемаил Чупи прими неговата Екселенција, Амбасадорот на Кралството Шпанија во Скопје, г. Хозе Луис Лозано Гарсија.
На средбата се разговараше за коректните односи меѓу двете земји и се изрази подготвеност за зајакнување на билатералните односи, при што министерот г. Чупи преку амбасадорот се заблагодари на Кралството на Шпанија за континуираната поддршка на Република Северна Македонија во нејзиниот евро интегративен процес.

Macedonian

Министерот г. Џемаил Чупи придружен од заменик министерот г. Даим Лучи пречека делегација на Универзитетот 18 Март од Чанаккале во Република Турција

Во текот на работните средби, во придружба на заменик министерот за култура во Република Северна Македонија, г. Даим Лучи, министерот д-р Џемаил Чупи со задоволство причека делегација на Универзитетот „18 Март“ од Чанаккале , Република Турција ,предводена од ректорот Проф. д-р Седат Мурат.

Macedonian

Pages