Министерот Едмонд Адеми и Министерката за романците во странство, Наталиа Елена Итотеро: Ќе се интензивира соработката во полето на дијаспората помеѓу Република Македонија и Романија

Macedonian

Денес во склоп на  три дневната  официјална посета на Романија, министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, оствари средба со министерката за романците во странство, Наталиа Елена Интотеро. 

Главна цел на разговорите беше воспоставување на плодна соработка меѓу двете држави во областа на дијаспората и размена на искуства меѓу експертските групи, во реализацијата на добрите практики во оваа област во земјите на ЕУ и земјите од нашиот регион.

Duke filluar nga ky vit, 8 dhjetori ,dita e Shën Klementit të Ohrit në Rumani do të festohet si Dita e Gjuhës Maqedonase

Albanian


Në prani të përfaqësuesve të lartë të institucioneve shtetërore rumune, senatorë, deputet, përfaqësuesve të Shoqatës së maqedonasve në Rumani dhe të ftuarve të tjerë përfaqësuesve të pakicave të tjera kombëtare, së bashku me delegacionin maqedonas të udhëhequr nga ministri në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë përgjegjës për diasporën Edmond Ademi u festua "Dita e gjuhës maqedonase në Rumani", në ambientet e Klubit Diplomatik në Bukuresht.

Почнувајќи од оваа година, 8 декември , Св. Климент Охридски во Романија се прославува како Ден на Македонскиот Јазик

Macedonian


Во присуство на високи претставници на романските државни институции, сенатори, претаници, претставници на Друштвото на македоците во Романија и други поканети гости,  претставници на други национални малцинства, заедно со македонската делегација предводена од министерот во Владата на Република Македонија задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми се праслави „Денот на Македонскиот јазик во Романија“,  во просториите на Дипломатскиот клуб во Букурешт.

Ministri Edmond Ademi: Gjuha maqedonase dhe Nikola Martinoski konfirmojnë marrëdhëniet e forta kulturore dhe historike mes Republikës së Maqedonisë dhe Rumanisë.

Albanian

Në ditën e parë të vizitës zyrtare  në Rumani, Ministri i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë për marrëdhëniet me diasporën, z. Edmond Ademi i shoqëruar nga drejtori i Agjensionit për emigracionin e Republikës së Maqedonisë, Nikola Shallvarinov, realizoj takim me Mariana Venus Popesku, përfaqësues e komunitetit maqedonas në Parlamentin Rumun dhe Ministrin e kulturës dhe identitetit kombëtare të Rumanisë, z. Valer Daniel Breas.

Pages